Tuesday, March 10, 2015

Kejohanan Catur Piala Ketua Eksekutif KTD 2015

Anjuran : Kolej Teknologi Darulnaim

Tarikh : 28 Mac 2015 (Sabtu)
Masa : 8.30 pagi – 6.30 petang
Tempat : Dewan Utama, Kolej Teknologi Darulnaim

Lokasi : KTD

Teknikal : 7 pusingan swiss (25 minit) NATIONAL RATED
Yuran : RM30 sahaja

SYARAT PERTANDINGAN

1. Kejohanan ini adalah terbuka kepada Warganegara Malaysia sahaja.
2. Kejohanan ini adalah berstatus “National Rated”. Starting Rank akan berdasarkan Rating Kebangsaan. Pemain yang tiada rating akan disusun mengikut abjad. Pemain yang tiada rating akan disusun mengikut abjad. Pemain yang ada FIDE Rating tapi tiada National Rating akan disetkan berdasarkan formula (FIDE Rating - 200)
3. Kejohanan akan dijalankan dalam satu kategori sahaja
4. Peraturan FIDE akan digunakan dalam kejohanan ini


PENDAFTARAN
1. Pendaftaran hendaklah dibuat secara online DISINI

2. Tarikh tutup pendaftaran adalah pada 27 Mac 2015 (Jumaat). PIHAK PENGANJUR BERHAK MENDENDA PENDAFTARAN LEWAT SEBANYAK RM20 ATAU MENOLAK TERUS PENDAFTARAN TERSEBUT.

3. Bayaran boleh dibuat ke akaun NORAZLIN JUARIH (RHB: 103053-6006-3326)

4. Bayaran yuran hendaklah dibuat selewat-lewatnya pada 27 Mac 2015 (Jumaat). Sila bawa resit bayaran pada hari pertandingan atau emelkan ke azlin.juarih@ktd.edu.my

5. Sebarang pertanyaan, sila SMS / Whatssap ke 017-9674737 (Encik Azlin) 


HADIAH UTAMA (Sijil Pemenang akan dilampirkan)

RM


RM
Johan
600 (Piala)

Ke-9
100
Naib Johan
400(Medal)

Ke-10
100
Ke-3
200(Medal)

Ke-11
50
Ke-4
200

Ke-12
50
Ke-5
100

Ke-13
50
Ke-6
100

Ke-14
50
Ke-7
100

Ke-15
50
Ke-8
100




HADIAH SAMPINGAN (Sijil Pemenang akan dilampirkan)

Sekolah Menengah
Sekolah Rendah
Wanita
PCNK
1
RM50
RM50
RM50
RM50
2
RM50
RM50
RM50
RM50
3
RM50
RM50
RM50
RM50
4
Cenderamata
Cenderamata
Cenderamata
Cenderamata
5
Cenderamata
Cenderamata
Cenderamata
Cenderamata


Siji Penyertaan akan diberi kepada peserta yang tidak memenangi sebarang hadiah.

Friday, February 27, 2015

Catur UiTM Kelantan 2015 - Starting Rank Untuk 3 Kategori

Berikut adalah starting rank untuk 3 kategori... tertakluk pada pengesahan akhir sebelum jam 8.45 esok..




Thursday, February 26, 2015

Kejohanan Catur Terbuka UiTM Kelantan 2015 : Senarai Peserta Setakat 26 Feb 2015

Terbuka (15 Orang)

Ahmad Arif bin Abdul Rahim
ALIA FARHANA BINTI YUSOF
Mohd Saufi Deraman
Mohd Syakir Mohd Zin
Mohd Syazwan Mohd Zin
Muhammad Syahiirullah Abdu Aziz
MUHAMMAD ZUDI BIN MUSTAPHA

Najihah Mohd Saufi
NIK MOHD NAZRI NIK HASAN
Nik Muhammad Haziq Najmuddin Bin Nik Mohd Azrihan
Nik Nur Nadzirah Binti Nik Mohd Azrihan
Nik Nur Najmina Binti Nik Mohd Azrihan
Norazlin Bin Juarih
WAN MOHD AZMIE BIN WAN ABD RAHIM
WAN MOHAMAD ILHAM BIN WAN NOR IZANI

Sekolah Rendah (11 Orang)

MUHAMMAD ADIB BIN ZAIN ARIFF
MUHAMMAD AFIQ DANIAL BIN MOHD IZAHIR
MUHAMMAD AJWAD BIN MOHAMMAD AMIN
Nik Muhammad Faiz Fakhruddin Bin Nik Mohd Azrihan
Nik Muhammad Faris Fathuddin Bin Nik Mohd Azrihan
Nik Muhammad Hafiz Izzuddin Bin Nik Mohd Azrihan
NUR HIDAYATUL SOLEHAH BINTI FAKHRURRAZI
NUR MAISYARAH AQASHA BT MAT ZIN
NUR SYAZA WARDINA BINTI MOHD IZAHIR
SHAZWAN ARIFI BIN SUHAIMI
USMAN B MOHAMAD ZAKI
Sekolah Menengah (15 Orang)

ABDUL RUHAIZAD BIN RUHALED
Ahmad Aiman Sahadi
Aina Najwa
Aqiel Faeeq Rosman
Fifi Nordin
MUHAMMAD AMIRUL AZWAN BIN MOHD ZAMRI
Nabil Amin
Nasaruddin Pok Muda
Nik Mohd Hanif Fakharuddin Ghazali
Nik Nurmiza Nik Norhavisam
Nik Siti Noraini Ghazali
NOR FAEZAH BT MOHD SHAH
NUR FAZLYN AINI BT MAT ARIFIN
Saiful Izzat Ahmad Zaki
Syahmi Ismail
Jumlah penyertaan setakat ini 41 orang. Jumlah Penyertaan akan ditutup apabila mencapai 100 peserta.

Sekiranya satu kategori tidak mencapai jumlah minimum 20 orang, maka ia akan digabungkan dengan kategori lain. Pembahagian hadiah juga akan diatur semula dan akan dijelaskan sebelum bermula pusingan pertama.

sila daftar DISINI sebelum 27 Feb 2015

Wednesday, February 25, 2015

Kejohanan Catur Terbuka UiTM Kelantan 2015


Tarikh: 28 Februari 2015

Tempat: Blok D UiTM Kelantan (Machang)


Masa: 8.00 pg - 6.00 petang


Pusingan: 6 atau 7 Swiss (Kawalan masa 20 minit seorang)

Tarikh Tutup Pendaftaran: 27 Februari 2015 (JUMAAT)
Pendaftaran SELEPAS 27 Februari AKAN DIKENDAKAN PENALTI RM5
Penganjur berhak menolak pendaftaran lewat selepas 27 Feb

Yuran boleh dibayar pada hari pertandingan sebelum jam 9.00 pagi
Yuran adalah mengikut kategori:

Terbuka : RM20
Sek Men: RM15
Sek Ren: RM15

Sebarang Pertanyaan : SMS / Whatssap 017-9674737 (En. Azlin)
emel: azlinjuarih@gmail.com

Hadiah:

  Terbuka          Sek Men                Sek Ren
Johan 250 100 100
Naib Johan 200 50 50
Ketiga 100 50 50
Ke4 80 30 30
ke5 70 30 30
ke6 60 20 20
ke7 50 20 20
ke8 40 20 20
ke9 30 20 20
ke10 30 20 20

Sila daftar DISINI

Sunday, February 15, 2015

2015: Selepas Lebih 3 Tahun...... Catur Kelantan Kembali Aktif

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... selepas lebih 3 tahun ambo tok aktif berblog catur... akhirnya tahun 2015 ni nok start balik aktif sbg chess blogger / organizer / player... sementara ada ruang waktu dan kekuatan utk aktif dalam perkara hok ambo minat ni...

Alhamdulillah... tahun ni agak banyak tournament chess di Kelantan.. Antaranya:

1. NCCS Junior Rapid 2015 pada 18-19 Februari 2015
2. Zadano Open pada 20-21 Feb 2015
3. UiTM Kelantan Open pada 28 Feb 2015
4. KTD Open 2015 pada akhir Mac 2015

Sila rujuk Chess@Kelantan untuk maklumat lanjut.

Dengan adanya kejohanan catur yang berterusan, pemain catur Kelantan terutamanya dapat memanfaatkan peluang utk menguji keupayaan dalam suasana pertandingan sebenar.

Ok... nati ambo update lagi....

Saturday, February 12, 2011

Temuramah Dengan Naserov

Baru-baru ini saya sempat menemuramah saudara Naserov di Kota Bharu.

BB : Assalamualaikum.. guano baru balik klate ni? KC2011 abih doh...
N   : Waalaikumussalam.. kawe balik ado kkijo nih... Bakpo pulok demo nok intebiu kawe nih?

BB : Tokleh ko? pah demo ingak demo sore buleh intebiu kawe? demo tok puah ati kawe report polis kae...
N   : Demo gak gitu slaluh... ho.. pah nok tanyo gapo?

BB : Bakpo demo tok maghi join KC 2011 nyo... kato nok bbabak... ko demo takut bilo denga ado jerung luar nok mmaing?
N   : Mano adow! Mano adow! (sambil muko menjadi seriyes). Kawe tok takut ko jerung.. kawe takut ko lipah nga cicok kubeng jahh....(sambil mata meliar sekeliling mencari cicak dan lipas).

BB : Takpola kalu gitu gak.. ingak demo takuk.. pah setaro mano demo tgk KC2011?
N   : Bagi kawe, KC2011 kemmahh doh walaupun tanpo kehadire kawe.. penyertae pun ghama kkakloh.. tapi kalu kawe masuk ari tu kawe sero buleh timbuk jugok Nik Farouqi.. Syed Azizi kawe tok berani mano nok timbuk mugo dio besa pado kawe..

BB : Pah demo gi ko dok NC2011 buley tigo ni?
N   : Kawe pong tok tahu lagi... MCF pun kkure doh subsidi... kawe putuh anging slaluh... kawey ingak nok ajok Mayday gi la... ajok sek Unstoppable... baru kemahh nok bbabak...

BB : Demo nih bbabak pah ceghoh... oghe suruh g mmain chess.. bukey bbabak...
N : Kawe nga mayday ado misi tersendiri ajaknyo tahun ni nok g timbuk budok di NC2011.. tahun lepah jjeghik doh sore.. tahun ni kalu buleh wak jjeghik 3-4 oghe budok suko jugok...

BB: Kalu bulehhhh........... ehh okla.. lewak doh ni... male-male gini cicok ngan lipah banyok...
N: hoh molek jugok .. kawe seghiya doh jugok nih.... 


Monday, February 7, 2011

Weblog PCNK

PCNK telah reko satu weblog khas untuk sek2 klate... sila daftar di  Kelatechess. hok bukey sek2 klate buleh jugok gi lawat.. cumo tokleh jjadi member je la..... TQ

Yak Boktey!

Assalamualaikum...

Ambo sengeleng dok update blog mugo tokdae... lok ko Nasero nga cikgu Jijoe jah updatenyo... Kesimpulenyo KC2011 memey hebakk.. penyertae ghama dari tahun lepah... hadioh pun banyok... tahniah kepado Pengarah Kejohanan - Cikgu Nik Azrihan .. tahun depey wi ko demo lagi..... 

Buke setakat peserto nga hadioh jah hebakk... game2 pun hebakk.. pemeney keno decide paka Play Off.. nok oyak bisonyo sek2 klate... Kawe pun banggo sebak ghama anok kelate hok takdok tahun lepah.. Bukhari, Amin, Ezmi, Azudin, Rezal dan lain2 ... memey kemahh....

Mutu penganjure pun hebakk jugok... cumo mungkin tahun depey increment tu buleh dikure kae jjadi 10 second ko.... 30 seconds ni lamo do'oh sero....

Hok Tok Hebak

Nombo satu hok tok hebak ialah ambo... ambo mmaing supo "Ayae Utuk".. Tanyo Wan Mayday ngan Nik Nazri la gapo namo ghima tuhhh.... ambok seeded 8 tapi belebokk g nombo 45... ambikkk... hahhaha

Nombor 2 ni hok kawe panah sikit.... "Kecek2 Blakey Jerung vs Bilis" ni ambo nok maghoh ni.... (wat muko maroh skali).. Gapo dio gak hok tok puah hati? Tok puah hati helo ko kawe slaluhh.... kito kkecek kiro mmolek...

sapo hok pertikai kriteria tuh buleh la tgk reply di blog PCNK. Kawe malah nok komen banyok... tapi kalu duk takut sokmo nok lawey jerung gakkk lagu mano nok jadi biso supo jerung? Acu tera ambik semangat sang kancil nga buaya... arnab nga kkuro tuhh... 

Hmm ambo bukey ggapo... kalu hok mano tok puah hati gak.. mari tepon ambo... ambo ajok jjadi AJK PCNK.. demo wi komitment demo kawe wi hok kawe... kito samo2 bbicey mmolek.... tok guno jjadi tukey laung kut luar... masuk slaluh.....

P/S: Kawe puah dok keno timbuk ko jerung tapi tok peghik2 jugopp.... Nasero, Mu jerung ko bilih hahhahah

Sunday, January 30, 2011

Kejohanan Catur Tertutup Kelantan 2011

Assalamualaikum...

Maaf sebab ambik masa yang lama dan agak lewat untuk publish info pasal KC2011 ni...lately agak sibuk sampai tak sempat nak mengaktifkan blog ni... Tapi, coverage untuk KC2011 telah dijayakan dengan baik oleh sahabat saya Cikgu Jijoe, Nasrul dan Nik Farouqi di Kelatechessnetwork, Naserov dan blog PCNK.  Kejohanan kali ini ditunjangi oleh Cikgu Nik Azrihan selaku Pengarah Kejohanan.

KC2011 adalah kejohanan pertama anjuran PCNK pada tahun ini. Ia juga merupakan platform untuk memilih tampuk kepimpinan PCNK pada masa hadapan. Sesiapa yang mampu memberi sumbangan tenaga, masa mahu pun wang di alu-alukan menjadi warga PCNK.

Kejohanan kali ini akan diadakan di SMK Pehi, Kuala Krai Kelantan. Kejohanan dua hari ini akan menggunakan kawalan masa selama 45 minit seorang.

Syed Azizi merupakan juara bertahan KC2010 dijangka bakal berdepan cabaran sengit daripada Nik Farouqi, Nik Nazri, Cikgu Mohd Azizul dan Mohd Ariez Azman. 

InsyaAllah KC 2011 akan menjanjikan persaingan yang lebih menarik terutamanya kategori wanita dengan penyertaan yang lebih ramai berbanding tahun lepas...

Win With Pride, Lose With Dignity, Draw by Stalemate / Three Move Repetitions..! :)


Monday, December 6, 2010

Komuniti Catur Kelantan di "Kelate Chess Network"

Assalamualaikum..

Credit to Mohd Hafidz Mat Daud, adik Cikgu Mohd Azizul atas inisiatif menubuhkan laman komuniti catur Kelantan yang di beri nama Kelantan Chess Network. Walaupun sebelum ini telah ada komuniti catur yang dibuat, namun ia kurang aktif. Laman Kelate Chess Network ini diharap mampu menjadi medan terbaik untuk mengumpul ahli-ahli catur khasnya yang pencatur Kelantan.
Mohd Hafidz di USM Open 2010

Saya secara peribadi berharap Kelate Chess Network akan terus aktif dengan sokongan pencatur sekalian dan ia dapat menggantikan blog PCNK yang ada sekarang sebagai Laman Web Rasmi Persatuan Catur Kelantan. Saya juga di sini berharap mana - mana pencatur Kelantan yang mempunyai idea atau cadangan untuk membantu PCNK mendapatkan dana bagi memastikan PCNK akan terus aktif.

Untuk mendaftar sila klik DI SINI  

Sunday, October 10, 2010

Kawe Keno Denggi

Assalamualaikum... 

kawe keno demey denggi... 11 hari dale wad.. memey letih la keno penange denggi nih... jadi pesey ambo.. beringak la... kalu demey panah tu.. cepak g jupo doktor... Minum air 100 Plus banyak2.. pahtu... kalau buleh ejah sup ketam nipah... mujarab utk meningkatkan platlet darah....

Demey demey jugok... harap dapat sembuh sepenuhnya sebab nok mmaing di USM Open 16 Oct nih.... walaupun hadioh tok sebesar mano tapi yang penting maing chess....... sek2 klate mari la pakat join... buleh bice utk PCNK sekali.....

Sunday, September 19, 2010

USM Kubang Kerian Open 2010

Assalamualaikum..

Kejohanan Catur Terbuka USM Kubang Kerian 2010 akan diadakan pada 16 Oktober 2010 (Sabtu). Pendaftaran boleh dibuat pada hari kejohanan... sapa cepat dia dapat... 

Sumber dipetik dari Muhammad Arshad selaku Arbiter Kejohanan.

Kelas Catur Di Kelantan

Assalamualaikum...

Pertama sekali mohon ampun dan maaf sempena Hari Raya ini sebab lama tak update blog ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan hal-hal kerja dan peribadi. Terlalu banyak yang saya tertinggal tentang perkembangan catur di negara ini. 

Anyway, back to business and chess... sukacita dimaklumkan, tak lama lagi Kelas Catur untuk Sekolah-Sekolah di Kelantan serta IPTA dan IPTS yang berminat akan diadakan. Buat masa ini, perkara-perkara seperti yuran dan struktur program sedang dikemaskini.

Bold Mind Consultancy dengan kerjasama Persatuan Catur Negeri Kelantan akan menyediakan program latihan catur yang sistematik untuk persediaan wakil - wakil sekolah serta agensi-agensi kerajaan dengan kadar yuran yang berpatutan. Program akan dikendalikan oleh pemain-Pemain catur berpengalaman serta mempunyai FIDE rating > 2000. 

Ini adalah langkah awal untuk menghidupkan sukan catur di Kelantan amnya. Maklumat lanjut akan diupdate nanti...

Sekiranya ada sekolah-sekolah di Kelantan yang berminat untuk mendapatkan khidmat jurulatih, boleh berhubung terus dengan saya di talian 013-9223707 atau emel ke catur.kelantan@gmail.com 

Wassalam...

Saturday, July 17, 2010

Dungun Open 2010

Maklumat Kejohanan Di SINI

Assalamualaikum, lama tak update, ambo gi main di Dungun Open 2010 bersamo2 Syed Azizi dan Ariez. Hari ni pusingan ke 5 agak unik memandangkan sek2 Kelate akae lawae denge sek2 Terengganu...

1. Syed Azizi vs Muhammad Arshad
2. Norazlin vs Abdul Kadir Jailani
3. Mohd Ariez vs Fairul Yusof

Atas kertas sek2 Terengganu mampu menewaskan sek2 Kelate... atas papan dok tahu lagi lah guano....

Sunday, June 27, 2010

Dungun Open 2010

Tarikh : 16-17 Julai 2010
Tempat : Mayang Sari Resort, Dungun, Terengganu
Format : 8 pusingan Swiss (National Rated)

sila klik pada BROSUR DUNGUN OPEN 2010 untuk maklumat lanjut.

Jom kita ke Dungun weh!!!

Monday, June 21, 2010

Abih doh NCC 2010

Aghi ni ambo segho nok tuleh kot bahaso Klate. buke ggapo, saing kawe, Nasero duk bbabak dale bahaso Klate, kawe pong segho nok bbabak jugok...  Tambahe pulok sek-sek Klate perform agok kemah kali nih, jadi kawe segho nok wak coverage hok istimewo sikek....

Nik Farouqi (Nik) paling biso skali dale team Klate. dio nyaghih2 buleh gelare NM. Dale pusinge ngelah tuh, Nik maing utok meney. Dio tokse draw mugo logo baju Klate "Win With Pride, Lose With Dignity" takdok pun perkataae draw. Tapi nik memey Lose With Dignity.. ppeloh jugok kawe tengok muko Tan Khai Boon nok meney gelare NM.. mukeng tahong nih takdok rezeki Nik.. tahong depey kalih... 


Syed Azizi (Syed) hok johe selection baghu nih biso kakloh.. oghe pakak peghik blako nok lawe Syed nih.. mugo dio gi nga reputasi menimbok Nik maso selection. Dio buleh 5 point kali nih.. jupo 7 ore Fide rating.. meney 4, seghi 2, kaloh 2... biso la tuh... Syed seriyess (serius) biso.. buke setakak biso makey.. tapi biso maing chess jugok... tahong depey kalu maing gini jugok gak buleh FIDE Rating la....

Nasero duk saiko budok kecik...

Nasrul Humaimi (Nasero) pun biso jugok.. bele-bele suko jah buleh 5 point... Dio timbok budok kecik round mulo2.. mujo tok jjeghik budok tuh tengok muko sero hok seriyess... sero timbok duo budok kecik tapi budok kecik hok biso la..... seriyesss ni....

duk training nga Nik

Ambo nok kato biso.. tok biso lah mano... buleh la udoh2.. meney 3, seghi 2 kaloh 4... cumo mujo la tok kaloh ngan budok kecik tahong nih....

Afiqah kecik-kecik cili sos...

Sek-sek ttino pong buleh tehey hebaknyo. Afiqah nga Najihah buleh 4 point.. napok jah kecik.. tapi biso kakloh... ambo tokde nok tengok guano sek-sek ttino maing.. 

Najihah duk kosentret...

Ado tigo oghe lagi pemaing Kelate hok maghi atah tekek individu. Mahadzir, Tarmizi nga Izuddin Ahayat. Mahadzir jenih hok lambak panah... minyok diesel kalih... mulo2 kaloh nga budok hok muko seriyesss... tapi pah tu gak dio ngamok sapa buleh 4.5... Izuddin pong biso jugok... buleh 4.5 jugok.. tapi dio jenih tok bbabak mano... maing steady jah... Tarmizi pulok buleh 4 point supo kawe. Dio nyaghih meney nga Syed, tapi Syed guno buoh kilah dinasor teghuh Tarmizi kaloh...



Mahadzir nga muko seriyes... budok tu rilek jah.....

Tarmizi cool pah ceghoh...

Kesimpulenyo, sek-sek kelate buleh kkigho lah... kalu belatih mmoloek buleh jadi NM la tahong depey. tu pong ado lagi hok biso tok join supo Nik Nazri, Maliki, Haq (duk sibuk nganjo jah... mmaing la pulok)...

Saturday, June 19, 2010

Penentuan National Master 2010 : Mampukah Nik Farouqi Mencipta Sejarah Buat Kelantan?

Nik Farouqi Nik Abdul Aziz akan berentap dengan Tan Khai Boon dari Pulau Pinang bagi merebut gelaran National Master edisi 2010 esok.

Nik Ahmad Farouqi


Tan Khai Boon

Selepas pusingan ke 8, Nik Farouqi mengumpul 6.5 mata manakala Tan Khai Boon 7 mata. Tan Khai Boon hanya perlu seri bagi menggondol gelaran itu.  Ini adalah satu peluang bagi negeri Kelantan untuk mencipta sejarah selepas sekian lama tidak membawa gelaran NM ke negeri Cik Siti Wan Kembang.

Mampukah Nik Farouqi mencipta kejutan? Kita tunggu saja esok.... 



Friday, June 11, 2010

Pasukan 15 Tahun Wanita Kelantan Mendapat Pingat Perak!!!

Saya mendapat SMS dari Cikgu Sahadi petang tadi. Pasukan Catur Wanita 15 Tahun berjaya mendapat pingat Perak pada kejohanan MSSM kali ini. Walaupun gagal mempertahankan kejuaraan, namun pencapaian pingat Perak adalah sesuatu yang boleh dibanggakan...

Tahniah buat Laila Husna Sahadi, Najihah Saufi, Siti Nur Afiqah dan Nur Ain Syahirah di atas pencapaian ini. Tahniah dan terima kasih juga kepada para Jurulatih dan seluruh kontinjen Kelantan.

Monday, June 7, 2010

Debaran Dua Kejohanan Utama: Pemain Kelantan Berbekalkan Semangat Juang!

Bulan Jun bakal menyaksikan dua kejohanan besar catur peringkat kebangsaan: Kejohanan MSSM 2010 dan Kejohanan Tertutup Kebangsaan di UKM, Bangi.

Kelantan menghantar wakil bagi kedua-dua kejohanan kali ini. Pada hari ini, kejohanan MSSM telah bermula. Kelantan bukanlah sebuah pasukan pilihan secara keseluruhan. Namun, seperti tahun lepas, Kelantan tetap mampu mencuri tumpuan. Bagaimana pula tahun ini? Mampukah Laila Husna Sahadi meneruskan kecemerlangan seperti tahun lalu?

Atas kertas, mungkin tidak begitu menyebelahi pemain Kelantan. Benar, kami kurang pendedahan kompetitif, program pembangunan sukan catur boleh dikatakan masih lemah kecuali beberapa inisiatif yang dibuat oleh individu-individu yang komited seperti menjemput CM Fadli Zakaria mengelolakan bengkel latihan dan sebagainya.

Namun, catur adalah satu perjuangan minda dan semangat. Kelantan mungkin kurang dari aspek teknikalnya, tetapi semangat melawan adalah kekuatan Kelantan. Tidak siapa yang mampu menafikan betapa pemain Kelantan, walaupun kurang menyertai kejohanan tempatan masih mampu melakar kejutan.

Lihat saja bagaimana Laila Husna Sahadi dan pasukan Wanita Kelantan berjaya mencuri tumpuan pada kejohanan MSSM 2009. Atau lihat juga kemampuan saudara Ariez Azman menempatkan diri dalam kelompok top 10 di satu kejohanan catur di Selangor baru-baru ini, meninggalkan beberapa pemain ternama termasuk CM Fadli sendiri.

Kalau kita imbas sedikit jauh lagi, mungkin tiada yang tahu bagaimana salah seorang pemain kedai kopi Kelantan, Wan Abdul Fatah mampu mengejutkan pemain ternama Sarawak yang mempunyai Rating FIDE > 2000 pada kejohanan National Closed 2006. 

Itulah uniknya Kelantan: Pemainnya sukar diramal. Kalau kena gaya dan masa, semangat juang mampu mengatasi kelebihan teknikal. 

Debaran Kejohanan Tertutup Kebangsaan 2010 nanti pasti akan lebih menarik. Kelantan tampil sebagai satu pasukan setelah sekian lama menyepi. Untuk menguasai kejohanan merupakan satu kenyataan yang terlalu ambitious... :) Tapi siapa tahu, Syed Azizi, Nik Ahmad Farouqi, Nasrul Humaimi, Afiqah dan Najihah mampu mencapai sesuatu di kejohanan kali ini.


Nota:
Artikel ini merupakan manifestasi peribadi penulis terhadap pemain-pemain Kelantan. Penulis bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pendapat penulis... kalau sesiapa yang menyampah atau tidak bersetuju... Maaf saja lah dari saya..... :)

Artikel Menarik di MyChess Life

Saturday, May 22, 2010

Aleacorp: The Entrepreneur's Network

I read Harian Metro recently and gone through an article about ALEACORP.COM This is not like an ordinary weblink promotion as you will be able to download a very informative ebook on how to write a business plan if you join the group with a minimal fee. So if you plan to set up a business or obtaining grant, this maybe suitable for you. Plus you can generate extra income also.

I have registered and the fee is affordable for such information. But it's up to you. This is only an invitation. If you join via this blog please don't forget my name as your introducer; azlinjuarih

Just click HERE  to join

P/S: maybe can be used to obtain grant for chess also...:)

Friday, May 21, 2010

Gula Perlis Open 2010

Satu kejohanan catur rapid akan diadakan di Kangar Perlis pada 12 Jun 2010. Kejohanan ini menjanjikan hadiah yang lumayan malah boleh dijadikan kejohanan pemanas badan bagi mereka yang akan ke NC2010 nanti!

Untuk maklumat lanjut sila lihat FLYER KEJOHANAN 

Atau telefon terus Pengarah Kejohanan : Syaiful; 013-3939838

Sunday, May 16, 2010

Review Kelantan Closed 2010

Anda boleh melihat gambar-gambar menarik serta review tourney Kelantan closed di blog NASEROV & IIUMCHESSMASTER.

Saya serahkan pada yang pakar hehhehe....

Saturday, May 15, 2010

Syed Azizi Abdul Rahman : From Zero to HERO


He was informed just around 2 weeks before the tourney, nearly cancelled his participation due to health concern but Syed Azizi later defied all odds to win the Kelantan Closed 2010 today in a very convincing way. He won all his games against few notable players. His most outstanding win was against FIDE rated player, Nik Ahmad Farouqi who finished second. His other victim also include Mohd Azizul Mat Daud, Bakri Jusoh and Wan Tarmizi Wan Sulaiman.

Before this tourney, I bet most of you hardly know Syed Azizi well except me..:). Syed Azizi has been my chess friend on and off the board for the past 7 years. He started playing chess since in secondary school representing MSSD Tumpat then. He also represent UiTM Kelantan in inter-UiTM tourney in 2001. Like most Kelantan based players, his tourney exposure was limited within local chess tourney. His only rated tourney was AMBank Challenge 2007, recorded 5.5 points from 11 rounds.

I am more than happy to write about him as much as Bakri Jusoh. I find this two players very inspiring and unique. Despite their lack of tournament exposure, their playing skill can be considered at par with most of active rated player. But what i really respect about these two guys is their humility and manners which some of the talented players lack.

Congratulation to Syed Azizi. We hope you can sustain your excellent form in NC2010. Full result of the tourney can be viewed at Caturkelate and Chessresult.com 

Pics will be uploaded later.

Sunday, May 9, 2010

Gambar- Gambar MSSK 2010

Untuk keputusan dan gambar menarik MSSK 2010 sila ke blog Catur MSSM 2010

Wednesday, May 5, 2010

Maklumat Terkini Pemilihan Ke National Closed 2010

Sila ke blog PCNK untuk maklumat lanjut. Hadiah tambahan untuk U12 dan U18 juga disediakan.

Tuesday, May 4, 2010

Kejohanan Catur Terbuka Mustari 2010

Satu kejohanan catur rapid akan diadakan di UiTM Dungun, Terengganu pada 14-15 Mei 2010. Kejohanan 7 pusingan ini menawarkan hadiah pertama bernilai RM500 dan terbuka kepada negeri-negeri Pantai Timur sahaja.

Maklumat Kejohanan : Sila klik MUSTARI 2010

Friday, April 30, 2010

Pemain Kelantan Di 37th Selangor Open

Saya menerima emel dari saudara Nik Farouqi mengenai update kejohanan Selangor Open edisi ke 37. Dua orang pemain Kelantan iaitu Nik Ahmad Faroqui dan Abdul Haq menyertai kejohanan kali ini. Sehingga pusingan ke 4, kedua-dua pemain mengumpul 3 mata.

Pada pusingan ke 5 Nik akan bertemu Cheah Chok Fung manakala Haq akan bertemu Low Jun Keat.Update kejohanan boleh diikuti di blog SELANGORCHESS.


Wednesday, April 28, 2010

Naserov's Blog : Blog Anak Kelantan Jati

Sorrylah lambat promote.. ni ada satu blog bukan catur tak catur yang terbaru.. Blog ni adalah kepunyaan saudara Nasrul Humaimi. Apa yang menarik mengenai blog ini adalah ia menggunakan Dialek/ Loghat Kelantan. Writing style yang segar dan amat berbeza... jadi silalah ke blog beliau di NASEROV (Orang Russia pun cuak dengar nama nih)

Kalau anda tak mampu memahaminya anda bersabarlah.. kerana sabar itu separuh daripada iman... hehheheh.. :)

P/S: kalu ikuk eghe, aku pong nok nnuleh kok klate doh... baghu la sek2 laing tok pehe kito bbabak gapo hehehhe

Who Will Win The FIDE Chess Championship 2010?

I think it still not to late to write about this tourney. I am not going to comment on games as I am not up for it...:) However, I still want to feel the heat by writing and following this event with my own way...:) so, let me start with a simple question: Who will win it? Simple, just vote on the poll on your top right. No prize will be given .. just a pat on the winner's back maybe..:)

My choice shall be non other than Vishy Anand. Why? Simply because I like his playing style and I love his humble and easy going attitude (based on what I saw from interviews and articles I read)

Your guys can follow the tourney from the official websites 

Thursday, April 22, 2010

Blog Cato Kelate!

Weh sek-sek klate... acu tera klik gak blog baru Persatue Cato Kelate nih... Tapi sek demo jange kkejut... mugo namo jahh blog cato klate tapi kkecek luar nga speaking blog nih.....

Sek-sek lua kalu nok g tengok jugok gak klik jah laa... takpo.. begheh blako sek-sek kito.....

Wednesday, April 21, 2010

Afiq Darwish: Another GM in the Making...?

"Melentur buluh biar dari rebung" is a famous Malay Proverb. Simply said, if you want to train someone, start since they were kids as they are usually easy to be trained. I think this proverb fits chess education and training very well. If we want to produce GM, we have to start looking at young kids. Take Yeoh li Tian for example, he's been trained since he was 5 years old (maybe even earlier..) and look at his achievement now...

Polgar Sisters have been exposed in the training program since they were very young. According to the father, Mr. Polgar, Chess genius can be trained.

During SMCH Open recently, I met our own Mas Hafizul, Malaysia's Top player with his "GM" Afiq Darwish, 6 months...:) Could Afiq be our next GM? maybe.....:)


Afiq Darwish's first step to chess...:) 

PCNK Sponsors Committee Gathered at Emirates Kopitiam

Last night a small gathering among Sponsors Committee for Kelantan Chess Association was held at Emirates Kopitiam. The gathering's main objective was to discuss on chess activities which will be organised under PCNK once the incorporation is finalised. An Official blog of PCNK will be on web very-very soon...

Brief on PCNK's Sponsor Committee

The efforts was actually a continuation to the previous efforts by various parties to reactivate the PCNK. However, due to several problems, previous attempts were not materialised. In February 2010, A team of committed Sponsors led by En. Wan Ismail agreed to make another move to realize PCNK. Among other sponsors include Nasrul Humaimi, Nik Ahmad Farouqi, Nik Zaharuddin, Mohd Azizul, En. Nadzri Hamzah, Cikgu Saufi, Cikgu Nik Azrihan and myself.

We had organised several meetings before and currently the application for reactivation of PCNK is already at final phase and being processed by the Sport Commission of Malaysia. Hopefully, it will be approved soon.

Among important and coming soon activity is the selection tourney for National Closed 2010. Tentatively, the selection will be held on 14-15 May 2010. The selection is opened for Kelantan Based players only.  The detail of the event will be posted on the new PCNK Blog soon...:)

After the brief discussion, we had "friendly blitz" seesions.

Sunday, April 18, 2010

Nik Nazri Nik Hassan Won SMACH Open 2010

 Muhammad Arshad, The busiest man of the day!

Nik Nazri Nik Hassan emerged as an unexpected winner to win SMACH Open 2010 yesterday. Nazri outplayed several big names such as Nik Ahmad Farouqi, Mohd Azizul and Fantastic Four from Terengganu ie  Norazmi Mohd Nor, Ruzenan Bakar, Suhaidi Mustafa and Fairul Yusof. 

 The Champ!

Bakri Jusoh was quite off-form yesterday, finished 11th placing with 4 points. Yours Truly wasted two winning positions due to weak endgame technique. I lost to better players ie Mohd Noor Al-Maarif (9th place) and Suhaidi Mustafa (7th Place).

Yours Truly vs Suhaidi


Baharuddin Hamzah returned into the local scene and managed to grab the 6th place. Nik Ahmad Farouqi was one of his famous victim. My sparring partner, Ariez who gained valuable experience in KL managed to secure 10th place with 4 points.



Azizul in  Action



Nik Farouqi vs Baharuddin



U18 section


Rahim Ramli


My chess students also performed above expectations in U12 section: Afham (4.5 pts), Naim and Ahmad Syairazi (4 pts), Amirul was a bit unlucky with only 3 pts. Unfortunately, only four winners available for U18 and U12 sections
Afham
Result

Wednesday, April 14, 2010

KL Open 2010 : Yeoh Li Tian Could Be Our "Carlsen"!

I am really inspired by this young and talented kid and I could not resist to write about him. I had a match against him in AMBank Challenge 2007 (which of course I lost). Yeoh Li Tian's performance in the last KL Open was impressive. Only 2 losses from 9 rounds and RP of 2314 was something very worth to be proud of.

Many blogs has touted him as our best hope for First Grandmaster and I couldn't agree more. He's young and extremely talented. with proper guidance he shall be our own GM Magnus Carlsen..:) Li Tian's Performance in KL Open 2010 - HERE

Farouqi & Haq : Two Kelantan Players at KL Open 2010

Farouqi started very well by drawing his first round against GM Bui Vinh. However, lack of experience or maybe fitness hampered Farouqi from performing better. However, he should give a pat on his back for the effort and commitment for this tourney. Nik's performance in KL Open 2010 - HERE

Abdul Haq may not have an outstanding performance to shout about but he has every reason to be proud as he is the only player who managed to snatch a draw against GM Nigel Short in the Simul event. That is impressive. Abdul Haq is one of Kelantan's most gifted chess players so far. However, his commitment in study and work hindered him to unleash his "Hulk" in chess. Later maybe...:). Haq's performance - HERE

I also want to congratulate all malaysian players for their efforts and determination.

Win With Pride... Lose with Dignity...

The pictures are forked from Hairulovchessmaniacs